Üyelik Girişi
KATEGORİLER

Avlanma Boyları

Takvim

Atıştan Hemen Sonra

Atıştan Hemen Sonra

Tetiği çektiğiniz o adrenalin dolu an, tüm bilgi, tecrübe ve emeğinizin iyi veya kötü sonuçlandığı saniye ile sınırlıdır. Avı görmek, yaklaşmak ve tetiği çekme kararının parmağınıza iletildiği andan sonra,  avlanma duygusunun yaptığı pik bir kaç saniye daha sürer ve düşüşe geçer. Avınız şişin ucundadır ve ondan sonraki saniyeler içinde çabuk, doğru ve sağduyulu karar vermek gerekir.

Tüm sualtı avcılığı sürecinin içinde çok kısa süreye sığsa da, atış yapmanın önemini bir kez daha vurgulamak gerekiyor. Bu yazımda konu ile ilgili yanlış ve doğrulara bir kaç öneri ve püf noktasına değinerek yer verdim.

Tetiğin istinat ayarı varsa, biraz ilerde olmasına dikkat edin. Parmağınızı değdirdiğiniz anda boşalan tetik, avın kaçması, şişin zedelenmesi gibi istenmeyen olaylara ve kazalara da neden olur. Çok geride olan tetik ise, size zaman kaybettirir. İstinat ayarını bir kez yaptıktan sonra değiştirmeyin.

Diğer avlanma tekniklerine göre, tetiği çekmeden önce en çok taşaltı tekniğinde düşünmemiz gerekir. Başaşağı pozisyonda üstelik biraz da sıkışmış isek, tetik çekmek için sabırsızlanırız. Ancak taşın içine bakarken,  bir veya daha fazla balığın varlığı, hangisini vuracağınız, başka çıkışların olup olmadığı, atış açısına göre şişin sıkışma olasılığı gibi tetik çekme kararını etkileyecek bir çok parametrenin önce analizini yapmanız gerekir.

Büyük bir balık daha dikkatli ve düşünerek atış yapmayı hakkeder. Böyle bir avla karşılaştığınızda, onu ele geçireceğinizden emin olmadan tetiği çekmeyin. Zor da olsa böyle bir disipline ulaşmak, daha büyük ve kaliteli trofelerin avını getirir.

Gerçek anlamda nişan almak yani, kol ileriye uzatılmış pozisyonda yüzümüz kabzanın tam arkasında gizli, tüfek boyunca bakarak atış yapmak çoğunlukla uzak atışların yapıldığı agaşon tekniğinde uygulanabilir.

Birden fazla balığın yoğunluğunda tek atışta iki av yapabilmek için, öndeki tek bir balığa konsantre olun ve diğer birinin nişan aldığınız balığın hizasına gelmesini bekleyin. Genellikle yapılan hata, öndeki yerine arka plandaki balığa nişan almaktır. Bu durumda öndekini kaçırmanın yanısıra arkadakini de yaralı bırakma ihtimali artar.

Ne kadar çok atış yaparsanız, tecrübeniz ve isabet oranınız da o denli artar. Bu prensip tabi ki doğrudur ancak,  dikkatsizce ve gelişi güzel yapılan atışlar, aksine isabet disiplinini bozar.

Agaşonda üstünüze doğru gelen balığa ne zaman ve ne pozisyonda atış yapacağınız çok önemlidir. Dik açı ile size gelen balığın yan vermesini beklemek bazen tatsız sürprizler yapar. Balığın ne tarafa döneceğini kestirmek çok zordur, üstelik yön değiştiren avınız, sizin hareket etmenizden de huylanarak sürratlenebilir. İyi nişan almak şartı ile, gelişine atış yapmak çoğunlukla iyi sonuç verir. Sese çok hızlı reaksiyon veren balık hemen dönecektir, genellikle de aradaki mesafeye göre, şiş kafaya yakın yanlara isabet eder.

Uzak atışlarda şiş parabolik bir hat çizer. Hedefin biraz üzerine atış yapmakla isabet şansınızı arttırırsınız. Şiş balistiği, kullandığınız malzemelere göre değişir. En iyisi, sığ bir kumlukta dibe sabitleyeceğiniz hedeflere deneme atışları yapmaktır. Bu yöntemle tüfeğinizin farklı mesafelerdeki performansını öğrenmiş olursunuz.

Kule tekniğinde, avınıza mümkün olduğu kadar yaklaşın. Belirli bir mesafeye kadar gelebilmiş iseniz ve avınız hala sakin ise, tekniğiniz iyi demektir. Kule tekniğinde arada kalan mesafeyi tahmin etmek oldukça zordur. Garantili bir atış için mümkün olduğu kadar yaklaşmaya devam edin.

Kalabalık bir sürü bile olsa, tek bir hedef seçin ve ona konsantre olun.

Uzun bir agaşondan sonra, vurduğunuz balığı almak limitlerinizi zorlamanızı gerektirebilir. Emniyetinizi her zaman ön planda tutun. Böyle bir durumda, makarayı sağarak çıkın. Avınızın yırtıp kaçması risk almanıza kesinlikle değmez.

Olması gerektiği halde, makarasız daldınız ve gözardı edemeyeceğiniz boyda bir sinariti kötü yerinden vurdunuz. Çekiştirerek satha çıkmak büyük ihtimalle avınızın yırtarak kaçması ile sonuçlanır. Avlandığınız yer fazla derin değilse, tüfeği bırakın. Sinarit genellikle sığınacak bir kovuk, çatlak, plakalık veya eriştelik arayacaktır. Takip ederek yerini belirleyin ve ikinci bir atış için tekrar inin. Başarı şansınız artar.

Vurulan balığı şiş üzerinde bloke edebilmek için, bir elinizle şişi tutarken diğeri ile de balığı kelebeğe doğru sıkıştırın.

Avınızı şişten çıkarmadan önce öldürün. Çok iyi bir atışla balığı söndürmüş bile olsanız güvenmeyin. Son bir refleks tepki ile elinizden kaçırabilirsiniz.

Yırtılacak kadar kötü bir isabet almışsa, mümkün olduğu kadar çabuk balığı yakalayın. Şişi sıkıca tutmak, balığın yırtılmasını kolaylaştırır.

Mümkün olan her fırsatta makara kullanın. Riskleri azaltacağınız gibi güven ve konfor sağlarsınız.

Fotoğraf Albümü



Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam106
Toplam Ziyaret204704